boek illustratie

< terug naar hoofdpagina
Dit is een pagina met grotere afbeeldigen, schuif deze pagina naar beneden om ze te bekijken. De blauwe knop hierboven en de knoppen onder sommige afbeeldingen leiden terug naar de hoofdpagina. Daar staat meer informatie over het werk.

schuif de pagina naar beneden >

boek illustratie

Hallo, ik heet Letty Led en ik zal je een kort verhaaltje vertellen over kunstlicht.

image

boek illustratie

Het eerste kunstlicht dat de mensen gebruikten is vuur. Een groot nadeel had dat wel, het geeft weinig licht en veel rook. Heel vroeger was dat nog niet echt een probleem. Er waren nog niet zoveel mensen op de aarde.

image

boek illustratie

De uitvinding van de fakkel maakte het licht verplaatsbaar. Bovendien is een fakkel makelijker aan te steken. Een nadeel is nog altijd de rook en de stank.

image

boek illustratie

In de loop van de tijd is het kunstlicht telkens verbeterd. Na het gewone vuur, de fakkel, het olielampen licht, het gaslicht hebben we nu het elektrische licht. Dat is een enorme verbetering. Het geeft veel licht en is goed te regelen. En, er is geen rook en stank bij het licht!

image

boek illustratie

Toch is er nu een nieuw probleem aan het ontstaan. De stroom om de lampen te laten branden moet in elektriciteit centrales worden opgewekt. De vervuiling die vroeger bij het licht zelf was te zien en te ruiken is nu verplaatst naar de centrales. Gelukkig stinken die centrales niet zoals de oude vuren maar ze stoten wel veel C02 uit. Veel mensen denken dat te veel C02 een invloed kan hebben op het klimaat. Zeker is dat het goed is om zuinig te zijn op de brandstof die gebruikt wordt in centrales.

image

boek illustratie

De uitvinding van de spaarlamp is dan ook een enorme vooruitgang geweest. Die lamp gebruikt veel minder elektrische stroom om de zelfde hoeveelheid licht te geven als de oude gloeilamp. Om die reden zal de ouderwetse gloeilamp over een paar jaar niet meer te koop zijn.

image

boek illustratie

Maar ook een spaarlamp heeft bepaalde nadelen. Hij geeft bij inschakelen niet onmiddellijk zijn volle lichtsterkte en is niet echt geschikt om vaak aan en uit geschakeld te worden. Bovendien is het nodig om een heel klein beetje kwik te gebruiken bij het maken van de spaarlamp, daarom moet je zorgen dat hij nooit breekt. Als een spaarlamp breekt dan laat hij dat kwik los. Het is slecht voor je gezondheid als je die kwikdamp inademt. De aller nieuwste lamp die je nu kan kopen is de z.g. Led lamp. Die heeft niet de nadelen van al de voorgaande lampen en is nog zuiniger dan de spaarlamp.Einde
< terug naar hoofdpagina